top of page
  • Foto van schrijverTeam Vuurin

Kun je elke arbeidsmigrant binnen 3 jaar een eigen kamer geven? Is dat realistisch?

Iedere arbeidsmigrant krijgt binnen 3 jaar op z'n minst een eigen kamer. Dat is de belofte in een amendement dat is aangenomen door de Tweede Kamer. Maar hoe realistisch is dit?


Vuurin Personeelsdiensten heeft z’n bedenkingen

Veel arbeidsmigranten in Nederland wonen onder slechte omstandigheden. Dat is de stelling binnen de politiek Den Haag. Om daar een einde aan te maken heeft de Tweede Kamer vorige week de nieuwe Wet goed verhuurderschap aangenomen. Hiermee moeten arbeidsmigranten meer zekerheid krijgen en hebben zij bijvoorbeeld allemaal recht op een eigen kamer.


Binnen 3 jaar ombouwen

In het oorspronkelijke voorstel van woonminister Hugo de Jonge stond dat bestaande verblijfslocaties voor arbeidsmigranten 10 jaar de tijd krijgen om aan nieuwe eisen te voldoen. Maar op initiatief van PvdA-Tweede Kamerlid Henk Nijboer heeft de Kamer deze week een amendement aangenomen waardoor de woningen niet binnen 10 maar 3 jaar moeten zijn omgebouwd. Het lijkt een goed idee, maar ook de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) maakt zich grote zorgen over de haalbaarheid en gevolgen van deze doelstelling. Er zijn nu veel misstanden bij de verhuur van woon- en slaapruimten voor arbeidsmigranten. Ze leven vaak onder slechte omstandigheden en zijn heel afhankelijk van hun werkgever. Dit moeten worden opgelost maar deze maatregel gaat averechts werken volgens de ABU.

Vuurin Personeelsdiensten heeft juist het werk en de huisvesting gesplitst en zorgt voor goede omstandigheden. Hun arbeidsmigranten zijn aan het werk via Vuurin Personeelsdiensten en Rentigo zorgt voor veilige en comfortabele huisvesting. Dit zijn losse activiteiten met ieder zijn eigen overeenkomsten.


Niet genoeg woningen

Directeur Volker van Vuurde van Vuurin maakt zich zorgen over of er voldoende huisvesting gerealiseerd kan worden voor arbeidsmigranten, binnen de veel kortere tijd van 3 jaar. "Er is al jaren een tekort aan goede woonruimte voor arbeidsmigranten en de druk is alleen maar toegenomen door bijvoorbeeld ook vluchtelingen die zijn gekomen. Als we nu alle tweepersoons kamers die we hebben moeten ombouwen naar een persoon kamers, dat neemt het tekort alleen maar toe'

Van Vuurde zegt dat er extra woningen en huisvestingslocaties voor arbeidsmigranten bij moeten bij moeten komen, anders zal het ten koste gaan van starters op de woningmarkt. “Kamerlid Nijboer maakt het nog moeilijker voor de starters op deze manier".


'Kosten voor arbeidsmigranten omhoog'

Zijn bedrijf heeft veel huisvesting waar mensen met z'n tweeën op een kamer liggen. "Daar zijn medewerkers ook tevreden over", zegt Van Vuurde "Het zijn ruime kamers en mensen vinden het vaak prima om een kamer te delen. We werken veel met stellen en vrienden/vriendinnen die het juist gezellig vinden samen." Als er minder mensen op een kamer mogen slapen, gaan de kosten voor de arbeidsmigranten 'een stuk omhoog', waarschuwt hij.

Van Vuurde noemt het plan van Nijboer - dat door een grote meerderheid in de Tweede Kamer is aangenomen - ondoordacht, 'wij zijn ook voor een zo goed mogelijke situatie voor arbeidsmigranten, maar bij dit plan heeft niemand goed nagedacht over de consequenties" De ondernemer verwacht bovendien dat investeerders hierdoor minder snel geld willen stoppen in de huisvesting en vindt dat Nijboer een groot economisch risico neemt omdat de BV Nederland arbeidsmigranten hard nodig heeft.


Verplichte certificering

Van Vuurde erkent dat er arbeidsmigranten in ons land zijn die slecht worden gehuisvest en is hier fel op tegen. "Als er mensen slecht worden gehuisvest onder erbarmelijke omstandigheden dient dit keihard te worden aangepakt. Daar moet een einde aan komen." Van Vuurde stelt een verplichte SNF certificering voor die moeten gelden voor alle partijen. Daarnaast vind hij dat de arbeidsmigranten de keuze moet kunnen krijgen tussen een één- of tweepersoonskamer in een soort à la carte model.


Gemeentes zien het niet zitten

Hoogleraar woningmarkt aan de TU Delft Peter Boelhouwer denkt dat de nieuwe doelstelling van 3 jaar juist averechts werkt en dat malafide woonsituaties zullen toenemen. "Streven naar 1 kamer per persoon is natuurlijk een goed bedoelt voorstel, maar we hebben een enorm tekort aan woonruimte voor arbeidsmigranten."

Volgens hem is er in Nederland genoeg ruimte om woningen neer te zetten voor arbeidsmigranten, maar moet je gemeenten hebben die dat ook willen. "Gemeentes zijn bang voor overlast en bang voor protesten van buurtbewoners. Je ziet zelfs dat in het Westland, waar op het hoogtepunt 16.000 arbeidsmigranten werken, het niet lukt om genoeg huisvesting te hebben."

55 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page