top of page
  • Foto van schrijverTeam Vuurin

Arbeidsmigratie is van alle tijden, maar hoe nu verder?

Arbeidsmigratie van productiepersoneel
Arbeidsmigratie van productiepersoneel

Aan het woord: Volker van Vuurde, eigenaar van Vuurin Personeelsdiensten...

In de 23 jaar dat ik met het uitzenden van arbeidsmigranten, als productiepersoneel voor bedrijven in Nederland, bezig ben is het nog nooit zo’n hot topic geweest. In de media, in de politiek, overal.

Zo struikelden de verschillende partijleiders In de afgelopen verkiezingscampagne bijna over elkaar om er iets over te roepen en wat van te vinden en de media bericht bijna dagelijks wat er allemaal misgaat. Inclusief beelden van kleine kamers met matrassen op de grond…

 

Arbeidsmigratie is in de meeste gevallen gewoon een succes voor alle partijen

Vooralsnog hoor ik meestal de negatieve zaken die rondom arbeidsmigranten hangen; uitbuiting, erbarmelijke woonomstandigheden, daklozen, overlast, etc.

Ik zeg niet dat dit niet gebeurd maar ik durf te stellen dat ca 80% tot 90% van de werkzame arbeidsmigranten prima functioneert in Nederland. Goed gehuisvest wordt en zich keurig gedraagt. Hier is in mijn ogen veel te weinig aandacht voor. Wat in basis is arbeidsmigratie een succes voor alle partijen; De arbeidsmigrant verdient geld in Nederland waarmee hij zijn leven in het thuisland vormgeeft en verbetert. De bedrijven in het gastland hebben gemotiveerd personeel aan het werk (personeel wat meestal op een andere manier niet te vinden is), deze bedrijven betalen belastingen en ook de arbeidsmigrant betaalt gewoon zijn loonbelasting in het gastland. Hierdoor ontstaat zowel in het thuisland als in het gastland een economische gezonde situatie met inkomsten voor de overheid om dingen als zorg, onderwijs en andere openbare voorzieningen te kunnen betalen. En de arbeidsmigrant creëert een beter leven voor zichzelf en zijn familie.

 

Maar waarom wordt arbeidsmigratie dan eigenlijk als een probleem gezien?

Eigenlijk komt dit voort dat het in Nederland steeds drukker wordt dat iedereen zich afvraagt; hoe moeten we hier nu mee omgaan?

Arbeidsmigranten zijn een grote groep mensen die hier te gast zijn er dus is het ook goed om hier over te praten en een plan voor te hebben. Maar om arbeidsmigratie louter als een probleem te zien gaat mij veel te ver. In mijn ogen zijn de voordelen die arbeidsmigratie voor iedereen veel groter dan de nadelen. En door arbeidsmigratie constant als een probleem te bestempelen doen we ook een grote groep mensen die elke dag vroeg opstaat, hard werkt, en zo een substantiële bijdrage levert aan onze economie, tekort. Het probleem is dat er in totaal te weinig huisvesting is in Nederland. Dit is een probleem voor starters, (buitenlandse) studenten, asielzoekers en ook arbeidsmigranten.

 

De vraag is echter; hoe kunnen we samen de voordelen koesteren en de nadelen oplossen?

Het beperken of limiteren van arbeidsmigranten zoals sommigen politici roepen kan in ieder geval niet. Nederland is lid van de EU en een van de basisbeginselen van de Europese Unie is vrij verkeer van mensen en goederen.

Maar wat in mijn ogen een directe oplossing zou zijn is de malafide uitzendbureaus en de inleners die hier gebruik van maken van de markt halen. Dat sla je twee vliegen in 1 klap.

De uitzendsector wordt voor 100% gezond en dat is voor iedereen een goede zaak. Hiernaast heeft de media dan geen stof meer om negatieve stukjes te schrijven wat goed is voor de beeldvorming rond arbeidsmigraten.

Hiernaast verdwijnen de bedrijven die hier gebruik van maken ook (op een reguliere gezonde manier hebben die geen business model namelijk) en dit geeft gewoon minder werk dus ook minder arbeidsmigranten dus ook minder druk op bijvoorbeeld de woningmarkt. Deze regulering is volgens mij niet zo heel moeilijk in gang te zetten. Er zijn vandaag in Nederland ca 14000 uitzendbureaus. Hiervan zijn en ca. 4000 SNA gecertificeerd. Stel voor inleners per direct verplicht om alleen zaken te doen met een gecertificeerd uitzendbureau en laat dit opnemen als controleregel voor de accountantscontrole en de jaarrekening. Ik denk dat je dan een automatisch zuiverend effect krijgt wat goed is voor de uitzendmarkt, voor de arbeidsmigrant en de huidige problemen een heel stuk oplost.

21 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page